فارسی   /   English

شرکت عسل طبیعی اصفهان در سال 1372 با هدف ارتقاء صنعت زنبورداری و اشتغال زایی تأسیس و تاکنون دارای 30 شعبه فعال فروش در سراسر ایران و صادرات به کشورهای حوزه خلیج همیشه فارس، آسیای میانه و مالزی بوده است
  صفحات سايت
»فرآورده های زنبور عسل   »زهر زنبور عسل   
زهر زنبور عسل

زهر

در جمعیت داخل کندو، زنبورهای نر فاقد نیش هستند و کارگران و ملکه دارای نیش می­باشند. درکارگران نیش حالت خاردار است. به همین جهت وقتی یک زنبور کارگر نیش میزند چون قادر نیست نیش خود را خارج کند، نیش همراه با غدد زهری کنده  می شود و زنبور تا دو دقیقه پس از نیش زدن، می­میرد. در حالی که نیش ملکه سوزنی شکل است ومیتواند به کرات از نیش خود برعلیه رقیب خود استفاده کند. زنبور کارگر بین سن 19-16 روزگی دارای حداکثر تولید زهر است.

 مهم ترین آنزیمها و پپتیدهای زهر زنبورعسل فسفولیپازA2، هیالورونیداز، ملیتین، آپامین و پپتید تجزیه كننده سلولهای دفاعی است که دارای اثرات مختلف است.

خواص فیزیکی و شیمیایی زهر زنبور عسل

زهر زنبور عسل دارای اسامی مختلفی است: Bee Venom ,Apitoxin ,Bee toxin ,Bee poison می­باشد.

زهر زنبور عسل چنانچه از استخراج کیسه زهری بدست آید، با زهر زنبورعسل خالصی که بوسیله شوک الکتریکی بدست می­آید متفاوت خواهد بود. سم زنبور عسل در حرارت معمولی اتاق بیش از 70% وزن خود را از دست داده و بصورت توده­های شفاف مشابه صمغ درمی­آید. سم زنبور درآب و اسیدها بسرعت حل گشته ولی خواص آن هنگامی‌كه در اسید کلریدریک یا مواد قلیایی سوزآور  قرار می­گیرد تغییر می­نماید.

 زهر زنبور عسل مایعی است شفاف، با بوی مشخص عسل، مزه­ای تلخ و گس و با چگالی 1313/ 1، که رنگ کاغذ تورنسل را قرمز می­کند.

زهر زنبور عسل از نظر ترکیبات شیمیایی بسیار پیچیده است و حاوی مواد مختلف خصوصاً انواع  پروتئین­هاست. حداقل هشت نوع پروتئین مختلف در زهر زنبور­­­عسل تشخیص داده شده است که عبارتند از: هیستامین، دوپامین، ملیتین، آپامین، پپتید-ام.سی.دی، مینامین، آنزیم فسفولیپاز A2 و هیالورونیداز.که مهمترین پروتئین­های فوق­الذکر ملیتین، آپامین و فسفولیپاز A2 می­باشند.

ترکیبات عمده زهر زنبور عسل

درصد عمده ای از زهر زنبور عسل را آب تشکیل می­دهد. هر چند میزان آب موجود در سم کامل زنبور عسل که به روشهای متفاوت تعیین گشته است،  بین 86% تا 3/88% تعیین شده است. ولی میتوان آب موجود در سم زنبور عسل را به میزان 88% کل سم در نظر گرفت. علاوه بر آب، سم زنبور عسل حاوی مقادیری اجزا  فرار و فرمون نیز می­باشد، که مانند آب در سم خشک اثری از آنها دیده نمی­شود .

 سم خشک زنبور عسل را    17-15 % آنزیم ، 58-48% پروتئین­های کوچک و پپتید ، 3% آمین­های فعال فیزیلوژیکی و 1-1/0 % آمینواسیدها تشکیل می­دهند.

ترکیب اصلی سم خشک زنبورعسل را پروتئینی بنام ملیتین (Melitin) تشکیل می­دهد، که تشکیل این پروتئین در زنبورهای کارگر به آهستگی صورت گرفته و مانند تشکیل هیستامین و هیستیدین نیز در کارگران وابسته به سن می­باشد.

سم زنبور عسل حاوی موادی نظیر گلوکز، فروکتوز و فسفولیپید­ها، در غلظت­های مشابه خود در خون

می­باشد.

اثرات زهر زنبور بر سیستم ایمنی 

یک سری آنتی ژن­ها در زهر وجود دارند که روی سیستم ایمنی بدن زنبورداران تاثیر گذاشته وموجب تولید ایمنوگلوبولین­های اختصاصی  می­شوند. در نهایت می­توان با تخلیص این ایمونوگلوبولین­ها از پلاسمای زنبورداران در پالایشگاه پلاسما،  مبادرت به تولید انواع اختصاصی ایمونوگلوبولین­ها برای درمان بیماری­های خاص نمود.  ­

داروهایی که به طور معمول از پلاسمای خون  انسان تهیه می­شوند عبارتند از:

1-فاکتور8 انعقادی برای بیماران هموفیلی

2-فاکتور9 انعقادی برای بیماران هموفیلی

3- آلبومین برای افرادی که دچار شوک شده­اند

4-فاکتور Von wilbrown

5-IVIG  (ایمونوگلوبولین­های تغلیظ شده)

6. سرم ضد هاری         

7.سرم ضد هپاتیت        

8.سرم ضد سیتومگالوویروس

.......

ایمنوگلوبولین اختصاصی که از پلاسمای زنبورداران استحصال می­شود در درمان بیماران MS ، آرتریت روماتوئید ، سرطان ، نوزادان نارس و... مفید واقع می­شود. 

 سیستم ایمنی بدن به دو صورت از تعادل خارج می­شود:

1-زمانی که علیه بدن فعالیت کند مثل ارتشی که علیه کشور کودتا کند مانند:بیماری MS ، آرتریت روماتوئید و بیماری­های خود ایمنی .

2-انواع سرطان­ها

وظیفه سیستم ایمنی این است که هر سلول نامتعادل را حذف کند در صورتی که سیستم ایمنی نتواند این فعالیت مهم را انجام دهد کافی است که یکی از سلولها بد شکل باقی بماند و سرطان بدخیم بشود.

زهر زنبور عسل سیستم ایمنی را به تعادل در می­آورد و جهت­گیری سیستم ایمنی را تصحیح می­کند که علیه بدن فعالیت نکند بلکه علیه عوامل خارجی واکنش نشان دهد.

زهر زنبور عسل به دلیل کاربردهای پزشکی و داروسازی که دارد و امروزه به عنوان یک محصول تجاری در دنیا تولید می گردد.


Copyright © 2011 Green Apple CMS. All Rights Reserved.